Maskers

Lesmateriaal bij de voorstelling "Indianenverhalen" van Theater Wolf. Samenstelling: Herman Peeren. Vrij te gebruiken, mits in combinatie met de voorstelling of verwijzing naar deze site.

In heel veel culturen werden maskers gebruikt voor rituelen, spel en dans; het bekendst zijn de afrikaanse maskers, maar ook de balinese maskers moeten zeker genoemd worden. Ook verschillende indianenstammen in Noord-Amerika hadden maskers.

ZELF MASKERS MAKEN
A.

Etalagekarton
Simpel te maken: tekenen op etalagekarton. 2 gaatjes voor de ogen en klaar. De maskers die ik bij mijn "Indianenverhalen" gebruik lijken hierop (zijn op de computer gemaakt door een gezicht te vervormen). Gebruik basis-emoties.
 

B.

Papier-maché
Gebruik een vorm van een gezicht als uitgangspunt (bijvoorbeeld van klei of een opgevuld plastic maskertje). Ga daarop kleien (wat voor neus, wat voor wenkbrauwen, wat voor emotie, etc.). doe er voorzichtig wat aluminiumfolie overheen. Ga daaroverheen papiersnippers plakken (met behangerslijm), ongeveer 10 lagen. Star Wars kan wellicht ook als uitgangspunt dienen (zegt de leerlingen waarschijnlijk meer dan Commedia dell'arte). Je kunt een heel gezicht maken of een half-masker (= bovenkant gezicht, t/m neus). Afwerken met verf; welke kleuren versterken het masker? Ook andere materialen zijn bij de afwerking goed te gebruiken (ik gebruik bijvoorbeeld vaak vlas voor haren).
 

SPELEN MET MASKERS
Hier komen binnenkort spellessen met maskers. In Rotterdam verhuurt de SKVR een koffer met maskers voor scholen. Uitleenduur 8 weken, kosten fl 30,- huur. Titel: "Maskers maken en ermee spelen" (www.skvr.nl).

De kern van maskerspel is volgens mij, dat je je laat inspireren door het masker, dus dat je als het ware het masker jou laat bespelen in plaats van andersom. Bovendien wordt het fysieke spel gestimuleerd door het weghalen van de gezichts-mimiek. Wat achtergrondinformatie over maskerspel: het hoofdstuk "Maskers & Trance" in Keith Johnstone's "Impro" en "Het Lichaam als Dichter" van Jacques LeCocq.

De kachina's van de Hopi-indianen werden zowel met maskers als met poppetjes ten tonele gevoerd.

terug naar de begin-pagina


Indianen-maskers

Welkom in dit virtuele museum. Onze collectie bevat foto's van Indianen-maskers. Binnenkort meer (moeten nog ingescand worden). Deze maskers werden bij rituelen gebruikt (voor een goede oogst of gezondheid). Hier ingedeeld per regio van Noord-Amerika.

NOORD

Inuït (Eskimo's, poolgebied en subarctisch):
mis22.jpg mis67a.jpg mis67b.jpg

Klik hier voor uitvergrotingen van en meer informatie over deze maskers.

NOORD-WEST KUST

Het land van de totempalen. Kwakiutl, Haida en Tlingit met uit hout gesneden maskers, zoals van de Dondervogel:
mis100.jpg mis102b.jpg mis95.jpg mis98.jpg mis102a.jpg mis99.jpg

Klik hier voor uitvergrotingen van en meer informatie over deze maskers.

NOORD-OOST

Irokese volkeren met hun "false faces"; sommige van deze maskers zijn erg grappig:
mis165.jpgmis176.jpg mis164.jpgmis174.jpg mis173.jpgmis160.jpg mis169.jpg

Klik hier voor uitvergrotingen van en meer informatie over deze maskers.

ZUID-WEST

Pueblo-volken met maskers, die het hele hoofd bedekten. Zoals de Kachina-maskers van de Hopi en Zuñi en de Ga'an-maskers van de Apaches:
mis196.jpg mis200.jpg mis205.jpg mis195.jpg mis197.jpg mis210.jpg

Klik hier voor uitvergrotingen van en meer informatie over deze maskers.

ZUID-OOST

Een paar maskers van de Cherokee:
mis180.jpg mis185.jpg

Klik hier voor uitvergrotingen van en meer informatie over deze maskers.

Verantwoording: de foto's van de Indianen-maskers heb ik uit allerlei boeken gehaald. Het is niet de bedoeling daarmee een copyright te schenden, maar om het materiaal voor educatieve doeleinden bij elkaar te brengen. De bron, uit welk boek gescand is, is dan ook steeds vermeld. Ik hoop met deze verzameling iets toe te voegen. Voor aanvullingen houd ik me aanbevolen. Herman Peeren.

terug naar de begin-pagina