GESCHIEDENIS EN TANTE BEP

De Stichting Tante Bep werd in 1986 opgericht, met als doel: het stimuleren van kleinschalige theatrale projekten. De spelers maakten vooral straattheater. De gebruikte technieken waren afkomstig uit het circus (akrobatiek, jongleren), de speelstijl Commedia dell'arte en clowning. Sinds 1988 werkten Herman Peeren en Nelleke Verhoeff full time via Tante Bep. Vanaf 1991 vooral als het duo Fred & Fred Star. Naast straattheater maken zij onder meer kindertheater. Sinds 1997 is Nelleke zelfstandig artiest onder de naam Tejater Zazot. Herman speelt ook solo als Theater Wolf.


De geschiedenis van Tante Bep

Zonnebrandolie|Tante Bep|Blauwe Engel|Zelfschool|Fred & Fred|Circus|Bestuur

Zonnebrandolie
Zonnebrandolie op tournee... met een feest'lijk variete!Nelleke Verhoeff werkte met haar broer Jan Verhoeff voor de Kunstzinnige Vorming in Vlaardingen. Ze maakten vooral theater rond een thema voor basisscholen. Samen met Heleen van Arkel werd Variété Zonnebrandolie opgericht; in de zomer van 1986 maakten zij een tournee langs campings op de Veluwe. Het "management" werd gedaan door Herman Peeren. Nelleke werkte met Herman incidenteel samen sinds 1983. Herman had een solo-programma: "Een jongen uit Rotterdam". Samen maakten ze straattheater-acts met akrobatiek en clowning: De Roze Varkens (1984) en Tante Cor en Ome Gert (1985). De Maatschap Tante Cor & Ome Gert was een voorloper van de Stichting Tante Bep.

Tante Bep
goedemorgen, met Tante Bep...In Variété Zonnebrandolie (en al in eerdere stukken) speelde Jan Verhoeff een fraai typetje: Dirk, de Directoire. Een enthousiaste, soms sacherijnige, beetje weemoedige, wat hijgerige circusdirecteur; een clown uit het diepst van Jan z'n wezen. Toen Nelleke eens in diezelfde stijl speelde, was Tante Bep geboren: de zus van Dirk. Een wat gezette dame, overstromend van enthousiasme en geluk. Bep en Dirk hebben een aantal keer samen opgetreden. In 1986 moesten we een naam voor de Stichting hebben: dat is toen Tante Bep geworden. Als een soort beschermvrouw en suikertante. Bovendien klinkt Tante Bep allesbehalve kunstzinnig en elitair: we wilden theater maken voor "gewone" mensen, die niet vaak met theater in aanraking komen.

Fool Time
Mathilde dresseert haar man FritsIn 1987 maakten Nelleke en Herman "Gorgon & Zola". Herman hield zich ook nog met andere dingen bezig, onder andere het organiseren van kursussen (jongleren, theater, dans). Vanaf 1988 werken zij full time samen. Ze zaten in een van de eerste TheaterSport Teams in Nederland: De Rad van AvontuurBlauwe Engel (met o.a. Reint Laan en Cecilia M. Meinders van de Stichting tot behoud van Roodkapje en de Boze Wolf). In wat zij De Zelfschool noemden werd getraind met het vele materiaal dat ze in allerlei kursussen en workshops hadden geleerd. De eerste vrucht hiervan was in 1989: "De Gedresseerde Man". Een straattheaterprogramma over de strijd tussen de seksen. Het was echt circustheater: theater maken met behulp van circustechnieken. In 1990 speelden ze "Het Rad van Avontuur", een clownesk programma met veel improvisatie (rond plaatjes op een groot rad) en maskers.

Fred & Fred Star
In 1991 ontstonden Fred & Fred Star. Hun oudste programma "Romeo & Julia" wordt nu nog steeds gespeeld. Naast deze straatshow werd er ook kindertheater gemaakt: "Circus"(1992) en "Het Geheim van de Vogelman" (1995). Zie de pagina over Fred & Fred Star voor meer info over deze programma's. Verder werd opgetreden met "Don Quichot"(1993), "Het Groote Sterrencircus" (voor verstandelijk gehandicapten), "De Gulden Klinker Instraat-Show" (als Els en Evert Sterrenberg) en diverse kleine projekten.

Per jaar worden er ongeveer 80 à 100 dagen gespeeld. Een kindervoorstelling meestal 1x per dag, straattheater meestal vaker op een dag. De straattheatervoorstellingen worden ook in België en Duitsland gespeeld, maar dat is maar 10 % van het totaal aantal voorstellingen. In de loop van de jaren is in verhouding meer-en-meer kindertheater gespeeld, nu ongeveer de helft. Doordat de Stichting Tante Bep zelf prima licht- en geluids-faciliteiten ter beschikking heeft, kan zelfs in een kale gymzaal een mooie voorstelling neergezet worden.

Circus-technieken
Het gebruik van circus-technieken in voorstellingen heeft als voordeel dat het kennelijk een breed publiek aanspreekt. Een gevaar is te blijven hangen in truukjes, maar de medewerkers van de Stichting Tante Bep zoeken toch steeds op de eerste plaats naar het creatieve, het verhaal en de theatrale vormgeving van ideeën. In "Het Geheim van de Vogelman" komt nauwelijks iets circus-achtigs meer voor.

Eigen Weg
Vanaf 1 januari 1997 is Nelleke zelfstandig artiest geworden: Tejater Zazot . In 1998 is Herman (weer) met solo's begonnen: Theater Wolf. Fred & Fred Star blijven echter nog op het repertoire staan. Ook werd samen "De Bakfietsfanfare" gemaakt, een mobiele straatact (1999).


Bestuur

Het bestuur van de Stichting Tante Bep bestaat momenteel uit:

  • Els Ooteman (voorzitster)
  • Jos vd Plicht (penningmeester)
  • Peter Spuy (secretaris).

Op de foto vlnr: Peter, Jos, Els. Het bestuur neemt de stukken door op de bestuursvergadering van 10 maart 2000.


e-mail: tantebep@xs4all.nl
telefoon:010-4658604

[deze pagina werd het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2000]